Birazda Viyana Çevresinde Gezelim...

Grinzing Viyana'nın kuzeybatısında yer alan bir şarap kasabası. 1000 yıla yakın bir geçmişi olduğu belirtilen kasaba Ortaçağ'da da üst sınıfın yerleşim bölgesiymiş. Osmanlılar tarafından Viyana kuşatmaları sırasında  1529 ve 1683'de 2 defa yakılıp yıkılmış ve sonrasında da 18. yy 'daki Veba salgınında büyük felaket atlatmış. Ünlü müzik adamı ve besteci Gustave Mahler'in de mezarı bu kasabada bulunuyor. Günümüzde Şarap üretilen tarihi evlerin bir kısmı restaurant olarak hizmet veriyor. Bu evlere genç şarap üretimhanesi anlamına gelen Heuriger denilmekte. Herbiri kendi şaraplarını üretiyor, son dönemlerde Viyana sakinlerinden çok turistlerin uğrak yeri haline gelmiş. Viyana'nın refah düzeyi yüksek zenginlerinin oturduğu yemyeşil bu yerleşim Viyana'ya gelip de mutlaka uğranması gereken yerlerden , özellikle enfes şnitzelleri ev yapımı taze beyaz şarap eşliğinde gözünüze kestirdiğiniz bir restaurant'da mutlaka denemelisiniz. Biz gezimizde, tur programına dahil olması sebebiyle Bach Hengl'de yemek molası verdik. Duvarlarda bol bol Hollywood yıldızlarının ve ünlü politikacıların fotoğrafları asılıydı. Bu da bu bölgenin ve restaurant'larının dünya çapında popüler olduğunu ve ilgi gördüğünü kanıtlamakta. Şnitzel belki Viyana'da yenilebilecek en iyi şnitzel değildi, ama şaraplarına gerçekten diyecek birşey yoktu, özellikle de taze beyaz şaraplarına. Grinzing'in biraz ilerisinde müthiş bir orman yolu geçildikten sonra Kahlenberg Tepesi'ne ulaşmak mümkün. 2. Viyana kuşatmasının sonunda Osmanlı'nın son kez bozguna uğradığı bu tepe nefis bir Viyana panoramasına sahip yemyeşil bir doğa harikası.

Bu restaurant'ların bazıları ilginç tirbuşon koleksiyonlarına sahip
Ertesi sabah otobüs ile Alplerin kuzeydoğu uzantısı olan ve Wienerwald olarak adlandırılan benzersiz Viyana ormanlarına doğru yol aldık. Viyana'nın akciğeri olarak kabul edilen bu ormanlık alanın önemi 19. Yüzyılda anlaşılmış ve koruma alanı ilan edilmiş. Bu durum ne yazık ki yanlış şehircilik ve çevre politikaları ile kuzeye doğru büyümeye devam eden ve Kuzey ormanlarını tehlike altına sokan projeleriyle güzelim Istanbulumuzu hatırlattı. Biz ne yazıkki 21. yüzyılda bunun önemini kavrayamamış vaziyetteyiz. Bu orman gezimizde ilk durağımız Viyana şehir merkezinden 17 km uzakta yer alan bir eski maden ve içindeki yeraltı gölü Seegrote. Bu eski maden Naziler tarafından 2. Dünya savaşı sırasında yapımını tamamlayamadıkları ilk jet motorlu savaş uçağı Heinkel'e ev sahipliği yapmış. Burada yaptığımız tekne gezintisi kısa fakat keyifliydi. Gezi sırasında aynı zamanda müzeye dönüştürülmüş madende uçağa ait bazı parçalar ve madencilikle ilgili o döneme ait ekipmanlar sergilenmekteydi. Kireçtaşı madeni olarak açılmış fakat daha sonra içinde bir göl oluşmuş bu mekan yaz kış 9 derece santigrat. Gezintiye çıktığımız altın sarısı varaklı gösterişli teknenin bazı sahneleri burada çekilen Üç Silahşörler filminin bir dekoru olduğunu öğreniyoruz. Madenin sahibi yaşlı karı kocanın madenin üzerinde bir evleri mevcutmuş ve işletmesi de onlar tarafından yapılıyormuş. Bu da ilginç bir müteşebbislik örneği olarak aklımızın bir köşesinde yer etti.

Madende sergilenen Heinkel uçağına ait bazı parçalar
Daha sonraki durağımız eşsiz manzara eşliğinde Viyana dışındaki ormanların içinden yol alarak ulaştığımız Mayerlig ve Mayerlig Faciası olarak tarihte yer etmiş olayın yaşandığı Av Köşkü. Bu mekan şu anda bir manastır ve bu haliyle ziyaretçilere açılmış. Bu manastırın kapalı duvarları ardında Carmelit tarikatına mensup 10 rahibenin insanlardan uzak yaşam sürdürdükleri söyleniyor. Bunu öğrenince gezideki herkes perdeleri sıkıca örtülmüş pencerelere doğru umutsuzca el sallıyor. Bu köşkü, Hofburg İmparatoru Franz Joseph ve İmparatoriçesi Elizabeth (Sissi)'nin oğlu olan Rudolf, av merakı nedeniyle 1886'da yaptırmış. Hofburg Hanedanlığı'ndan izler, Viyana ve çevresinde hala derinden hissedilmekte. Franz Joseph ve özellikle Elizabeth hala her yerde karşımıza çıkıyor, afişlerde, duvarlarda, saraylarda, sokaklarda, her yerde. Çok seviliyor. Avusturya- Macaristan imparatoriçesi Elisabeth'in (Sisi) ilginç ve hüzünlü bir öyküsü var. Üç çocuğunun da ölümünü görüyor. Güzelliği,  mutsuzluğu,  halkla iç içe oluşu, asi ve kararlı oluşu ve bir suikasta kurban gitmesi onu halk gözünde kahraman yapmış belkide. Bugün Viyana için Sisi, sanki bir turizm elçisi, tek başına bir marka gibi! "İmparotoriçe Sisi" adıyla beyazperdeye uyarlanan filmi bir zamanların efsane yıldızı Romy Schneider oynamıştı. Ayrıca bu köşkte yaşanan dram; tiyatro, opera, sinema ve müzikale taşınmıştı.  Güçlü ve ihtişamlı bir imparatorluğun sona ermesine neden olacak sonun başlangıcı olan Mayerling Faciası İmparator Franz Joseph ve İmparatoriçe Bavyeralı Elisabeth'in tek oğulları Veliaht Prens Rudolph'un ölümünün hikâyesini dinliyoruz:  "Sisi'nin oğlu olan Rudolf, Belçika Prensesi Stephanie ile evleniyor. Bir çocukları oluyor. Av merakı olan Rudolf, bu köşkü yaptırıyor. Ve bir süre sonra Barones Marie Vetsera ile tanışıyor. 17 yaşındaki bu kıza büyük bir aşk besliyor. Bir gün bu av köşkünde Rudolf ve sevgilisi ölü olarak bulunuyor." Rudolf'un arkasında bir mektup bırakarak önce sevgilisini sonra da kendisi vurduğu öne sürülen görüşlerden biri. Tarihe Mayerling Faciası olarak geçen bu olayın iç yüzü hala belirsiz. Halk tarafından çok sevilen Rudolf'u babasının öldürtmüş olabileceği (komplo) ihtimali de düşünülmekte. Av köşkünde çiftin ölü bulunduğu odayı geziyoruz. Odanın duvarlarında ise fotoğraflarıyla tüm aileyi ve yaşananları görmek mümkün.

Mayerlig Av Köşkü' nden Bir Panaromik Görüntü

Buradan sonraki durağımız küçük ve şirin bir Avusturya kasabası Baden. Burada Beethoven'in 9. Senfoniyi bestelediği ev müze haline getirilmiş. Anlaşılan kasabanın güzelliği Beethoven'e ilham vermiş ve bugün de Avrupa Birliği'nin resmi marşı haline gelmiş 9. Senfoniyi bestelemiş. Baden termal kaplıcaları ile ünlü ve orta yaşın üstü Avusturya'lıların oldukça rağbet ettiği bir kasaba. İşletmeye açık bir Türk hamamı bile mevcut.Temizliği ve güzel havası ile bizi de çok etkiledi. Almanya'da da Baden adında bir şehir mevcut. Almanlar karışmasın diye orayı Baden Baden olarak isimlendiriyorlar. Badende alışveriş için uygun marketler ve he rtürlü kahveyi tadabileceğiniz kafeler mevcut.  

Baden Ana Meydanındaki Gösterişli Heykel


Kaynakça:
http://www.gezialemi.com/geziayrinti.asp?ID=576&SAYFA=2  (Mayerlig Faciası Hikayesi)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Budapeşte'de Osmanlı İzleri, Kahramanlar Meydanı

Budapeşte'de Bir Akşam: Gulaş ve Çigan Müziği

Macaristan'da Ortaçağ İzleri