Estergon'da Bir Pazar Ayini

Budapeşte'deki 2. günümüzün sabahında, tarihimizde önemli bir yer tutan, meşhur Estergon Kalesi'ne gitmek üzere kahvaltı sonrası yola koyulduk. Budapeşte'den karayoluyla yaklaşık kırk dakikalık bir mesafede bulunan Estergon'a giderken, yol çevresindeki sonbaharın muhteşem renk cümbüşüyle bezeli tabiat ve yeşil manzara sayesinde zamanın nasıl geçtiğini fark etmedik. Kale ve içindeki bazilikayı gezmeden rehberimiz bir sürpriz yaparak bizi bir köprü ile Tuna üzerinden otobüs ile Slovakya'ya geçirdi ve karşı kıyıdan kalenin enfes manzarasını seyretme fırsatı bulduk.

Slovakya'dan Estergon'a bakış
Bu hoş sürpriz aynı zamanda bir kahve molası yerine geçti ve kaleyi gezmeden bizi iyice kendimize getirdi. Tekrar Tuna üzerinden Macaristan'a geçip kalenin içindeki bu güzel barok yapıyı görmek üzere yola koyulduk. Bazilikanın girişinde yapının dönemini yansıtan kıyafetleriyle flüt (hatta aynı anda iki flüt) çalan bir müzisyen bizi bizden melodilerle karşılayarak bolca forinti hak etti.
Orijinal yazılışıyla Esztergom, Tuna kıvrımındaki önemli bir kasabadır. Kral Istvan, onun yaşadığı dönemde başkent olan Esztergom'da doğmuştur. Hala ülkenin dinsel açıdan merkezi sayılmaktadır. Pazar günü olması sebebiyle Bazilika içinde bir pazar ayinine tanık olmamız o günün en hoş sürprizi oldu. Bazilikanın içindeki duvar resimleri gerçekten görmeye değer, hatta Tanrı'nın resmedildiği tek kilise olduğu söyleniyor. Kilise'nin devasa müthiş bir orgu mevcut. 1600 adet borudan oluşmakta olan bu kilise orgundan gelen mistik ses duvarlarda müthiş bir yankı oluşturuyor.
Bazilika'dan bir görünüş

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Budapeşte'de Osmanlı İzleri, Kahramanlar Meydanı

Budapeşte'de Bir Akşam: Gulaş ve Çigan Müziği

Macaristan'da Ortaçağ İzleri