Tuna'ya Doğru, Budapeşte Köprüleri

Kahramanlar Meydanı'ndan Andrassy Bulvarı boyunca yaklaşık 2.5 km. ilerleyip Tuna'ya vardığınızda Erzsebet köprüsü karşınıza çıkar. Bu köprü Buda'yı Peşte'ye bağlayan sekiz köprüden biridir. Andrassy Caddesi Paris'teki Champs-Elysées örnek alınarak 1870'lerde yapılmış ve bir ok gibi Tuna nehrini işaret eder.

Arpadhid.jpgArpad köprüsü kuzeyden itibaren sıralandığında Tuna üzerindeki ilk köprüdür. 928 mt boyunda olup aynı zamanda Macaristan'ın en uzun köprüsüdür. 2. Dünya Savaşından sonra 1950 yılında bitirilebilmiş ve komünist rejimin etkisiyle ilk adı Stalin Köprüsü olmuştur.





Margithidszigettel.jpg
Margaret köprüsü Macarca Margit Hid , 19.yüzyılda yapılmış olmasına rağmen 2. Dünya savaşında yıkılmış ve tekrar inşa edilmiştir. Orijinal hali Ernest Gouin isimli bir Fransız mühendis tarafından projelendirilmiş ve 1896 yıllında inşaatı tamamlanmıştır. Margaret adasının güney ucunda  bulunan köprü aynı zamanda adaya bağlantıyı sağlar. Güzel havalarda Budapeşte'lilerin mesire ve spor amaçlı uğrak yeri olan adaya araç girişi yoktur ve bu köprü adaya yaya bağlantısı oluşturur. Margaret adası adını Kral IV. Bela'nın kızı Margit'ten alır. Kral Moğol işgalinden sağ kurtulan kızını bu adada yaptırdığı Dominiken Rahibe manastırına 11 yaşında yazdırmış ve Azize Margit hayatının sonuna dek bu manastırda yaşamıştır.

Széchenyi Chain Bridge in Budapest at night.jpgBudapeşte'nin en etkileyici ve görkemli köprüsü aynı zamanda Zincirli köprü olarak da adlandırılan Széchenyi köprüsüdür. Aslanlı köprü olarakta bilinen köprünün her iki tarafında adeta köprüyü bekleyen aslan heykelleri sizi karşılar. Aslanların ilginç bir hikayesi vardır. Rivayete göre heykelleri yapan heykeltıraş heykellerinin son derece mükemmel olduğuna inanan mağrur ve yetenekli bir kişiydi. Fakat, heykellerin açılışında halkın arasından bir kız çocuğunun aslanların dillerinin olmadığını farketmesi ve bunu yüksek sesle haykırması sonucu gururlu sanatçı üzüntüsünden bunalıma düşüp intihar eder. Heykeltıraşın intiharına sebep olanın bu olay olduğu bilinmez ama dikkatli baktığınızda heykellerde bu detayın atlandığını görebilirsiniz. Fakat bu kusur köprünün ihtişamını kesinlikle gölgelemez, Tower Bridge nasıl Londra'nın simgesiyse, bu köprüde Budapeşte'nin gurur kaynağıdır. Tasarımını İngiliz mühendis William Tierney Clark'ın yaptığı köprü 1849 yılında açılmıştır. Son derece etkileyici olan köprünün ikiz kemerleri köprü geceleri aydınlatıldığında muhteşem bir görüntü sergiler. Aydınlatması en iyi şehirlerden biri olarak kabul edilen Budapeşte de geceleri Tuna Nehri'nde yapılan tekne gezintileri bu sayede şehire önemli bir turistik gelir getirmektedir.

Bu muhteşem köprünün güneyinde bizim boğaz köprüsünü andıran Elizabet Köprüsü (Erzsébet Hid) yer alır. İsmini trajik bir süikasta kurban giden Franz Josephİn karısından alan köprü 1864'de açılmıştır.
Erzsébet híd.jpg

Sağdaki resim köprünün 2. Dünya Savaşında yıkılan orijinal halidir.

Daha güneyde yer alan orijinal adı Franz Joseph Köprüsü olan Özgürlük Köprüsü'nün (Szabadsag hid) simgesi olan altın bir top üzerine tünemiş Tuğrul kuşu heykeli görülmeye değerdir. Tuğrul Kuşu diğer adıyla atmacagiller familyasından dumrul kuşu Türk ve Macar mitolojisinde önemli bir yere sahiptir. Ölümsüzlüğü ve yeniden dirilişi simgeler. Oğuz boyları ve Attilla'nın simgesi olduğu tarihçilerce söylenir. Macarların armasında yer alan bu kuşa "turul" derler.



Güneye doğru sırasıyla Petöfi ve Rakoczi Tuna nehri üzerinde yer alan diğer köprülerdendir.

Kaynakça:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_crossings_of_the_Danube_River#Hungary
Berlitz Cep Rehberi / Budapeşte       (Dost Yayınevi)
http://en.wikipedia.org/wiki/Turul


















Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Budapeşte'de Osmanlı İzleri, Kahramanlar Meydanı

Budapeşte'de Bir Akşam: Gulaş ve Çigan Müziği

Macaristan'da Ortaçağ İzleri